Wat is het verschil tussen een alias domein (parked domain) en een extra domein (addon domain)?

Geüpdatet 1 year ago door Ruben Hiemstra

Het is bij XXL mogelijk om meerdere domeinnamen te koppelen aan je hostingpakket bij ons. Dit kan op 2 manieren: als alias domein (ook wel "parked domain" genoemd) of als extra domein (ook wel "add-on domain" genoemd). In dit artikel leg ik de verschillen tussen deze 2 opties uit.

Alias domein
Een alias domein wordt gekoppeld aan de hoofd-domeinnaam van je hostingpakket. De website die op je hoofd-domeinnaam staat (dat is dus de website in de public_html map), is dan ook onder alle alias domeinen bereikbaar.

Extra domein
Een extra domein wordt niet aan je hoofd-domeinnaam gekoppeld, maar aan een andere mapje / directory binnen je hostingpakket. Zo kun je een aparte website plaatsen op deze domeinnaam, zonder dat je daar een nieuw hostingpakket voor moet afnemen. Afhankelijk van welk hostingpakket je bij XXL hebt, kun je tot 5 extra domeinen/websites toevoegen.

Nog een aantal opmerkingen die zowel voor alias als extra domeinen gelden:

- Je kunt onder alle domeinnamen (dus zowel alias als extra domeinen) email adressen aanmaken.
- Als je een zakelijk hostingpakket bij ons hebt en daarvoor de SSL certificaten optie hebt aangezet, dan krijgen alle domeinnamen binnen je hostingpakket een SSL certificaat - en werken alle domeinnamen dus ook via https://
- Wil je een domeinnaam niet koppelen aan een mapje / directory binnen je hostingpakket? Dan kun je de doorlink / redirect optie gebruiken om een alias of extra domein door te laten verwijzen naar een ander internet-adres.