Hoe kan ik zien welke bestanden en mappen veel ruimte innemen?

Geüpdatet 5 months ago door Ruben Hiemstra

Om te zien welke bestanden en mappen veel ruimte innemen moet je eerst inloggen op het cPanel, er zijn 2 manieren om dat te doen:

Via het Dashboard

Mocht je nog niet ingelogd zijn op ons dashboard, ga dan naar https://dashboard.xxlwebhosting.com . Log in met de gegevens die je van ons hebt ontvangen. Klik in het linkermenu op "Webhosting" en klik vervolgens op " inloggen "om direct in te loggen op het cPanel.

cPanel

Om direct in te loggen op het cPanel kan je naar jedomeinnaam.nl/cpanel of cpanel.jedomeinnaam.nl gaan en inloggen met de loggingegevens van je hostingpakket. Mocht je deze de gebruikersnaam / wachtwoord niet meer weten, kan je deze terugvinden en eventueel wijzigen in het dashboard. Navigeer daarvoor naar Webhosting > beheren > logingegevens voor hostingpakket.

Wanneer je ingelogd bent op het cPanel, moet je navigeren naar " Disk Usage " .Deze optie toont hoe je jouw schijfruimte gebruikt. Het kan je ook helpen om je schijfruimte quota te managen door bestanden en directories aan te geven die een groot deel van de schijfruimte innemen.

De lijst onder het kopje 'Disk usage' toont alle subdirectories die in je home directory te vinden zijn. Je kunt alle getoonde directories aanklikken. Deze openen dan in de File Manager van cPanel. Deze functie maakt het mogelijk om bepaalde schijfruimte informatie over individuele bestanden en directories binnen de subdirectory te bekijken.

Je vindt het verbruik van je schijfruimte onder 'Disk usage' onder het kopje 'Files'.

Deze optie toont een samenvatting van de schijfruimte voor:

* Bestanden in je home directory
* Bestanden in verborgen subdirectories
* Mailinglists in Mailman
* Databases
* E-mail

Opmerking: De balken in de grafiek geven de schijfruimte verbruik weer in verhouding met de grootste directory niet in verhouding met een vaste schaal.

In het voorbeeld zien wij dat er 154.33MB aan ruimte verbruikt wordt door de public_html. Wanneer je hier op klikt, kom je in de cPanel filemanager. Hier kan je van de bestanden in de map de grote zien (niet van de directories) en op grote selecteren via de Size tabel (klik op Size om het op grote te selecteren, klik nog een keer om het grootste bestand bovenaan te tonen).

Je ziet in de filemanager bij directories dezelfde grote. Om te weten hoe groot een directory is kan je terug naar cPanel gaan en onder Files -> Disk Usage naar onderen scrollen. Onder het overzicht met het aantal MB's per directorie staat een extra tabel. Klik op de > voor een directory om deze uit te vouwen. Je ziet dan hoeveel bytes een directory verbruikt. Wil je het in MB's weten? Deel dan de waarde door 1024 en nog eens door 1024.