Wat zijn cronjobs en hoe stel ik ze in?

Geüpdatet 3 months ago door Ruben Hiemstra

Om een Cronjob in te stellen moet je inloggen op het cPanel, dat kan je op 2 manieren doen:

Via het Dashboard

Mocht je nog niet ingelogd zijn op ons dashboard, ga dan naar https://dashboard.xxlwebhosting.com . Log in met de gegevens die je van ons hebt ontvangen. Klik in het linkermenu op "Webhosting" en klik vervolgens op " inloggen "om direct in te loggen op het cPanel.

cPanel

Om direct in te loggen op het cPanel kan je naar jedomeinnaam.nl/cpanel of cpanel.jedomeinnaam.nl gaan en inloggen met de loggingegevens van je hostingpakket. Mocht je deze de gebruikersnaam / wachtwoord niet meer weten, kan je deze terugvinden en eventueel wijzigen in het dashboard. Navigeer daarvoor naar Webhosting > beheren > logingegevens voor hostingpakket.

Wat zijn Cronjobs?

Cronjobs zijn geplande taken die op een specifiek tijdstip, elke dag, week of in intervallen op de server plaatsvinden. Meestal bestaat een cronjob uit een serie simpele taken die uit een script bestand worden uigevoerd. Je kunt bijvoorbeeld een cronjob programmeren om elke week tijdelijke bestanden te laten verwijderen om ruimte op de harde schijf vrij te maken. Binnen cPanel heb je de mogelijkheid om zelf cronjobs in te stellen.

Opmerking: Let goed op bij het instellen van cronjobs. Wanneer ze te vaak ingepland zijn, kan dat je server vertragen.

Wanneer je ingelogd bent op het cPanel, ga je naar 'Cron-taken' onder het kopje 'Geavanceerd'.

Een cron e-mail toevoegen:

Je hebt de mogelijkheid om een e-mailadres toe te voegen waarop je meldingen over uitgevoerde cronjobs wilt ontvangen. Om dit e-mailadres toe te voegen:

1. Voer een e-mailadres in waarop je de meldingen over je cronjob wilt ontvangen.

2. Klik op Update Email om het e-mailadres op te slaan.

Een cronjob toevoegen:

1. Bepaal het interval waarmee je de cronjob wilt uitvoeren.

Common settings - Dit menu maakt het mogelijk om een vaak gebruikt interval te selecteren zonder dat de instellingen verder in detail aangegeven hoeven te worden (zoals minuut, uur, dag, maand enzo.)

Minute - Selecteer in het drop-down menu het aantal minuten dat tussen het uitvoeren van de cronjob moet liggen. Je kunt ook het aantal minuten van elk uur kiezen om aan te geven wanneer de cronjob uitgevoerd moet worden.

Hour  - Gebruik het drop-down menu om het aantal uren te selecteren dat tussen het runnen van de cronjob moet liggen. Je kunt ook een vaste tijd voor elke dag kiezen om je cronjob uit te voeren.

Day - Selecteer in het drop-down menu het aantal dagen dat tussen het uitvoeren van de cronjob moet liggen. Je kunt ook een bepaalde dag per maand kiezen wanneer je cronjob wordt uitgevoerd.

Month -  Gebruik het drop-down menu om het aantal maanden te kiezen dat tussen het uitvoeren van je cronjob moet liggen. Je kunt ook een vaste maand per jaar selecteren wanneer de cronjob uitgevoerd wordt.

Weekday - Met dit drop-down menu selecteer je vaste (week)dagen waarop je de cronjob uit wilt laten voeren.

2. In het Command veld voer je de opdracht in die het systeem moet uitvoeren.

Opmerking: Als je geen e-mail melding wilt ontvangen over een bepaalde cronjob, voeg dan volgende command toe aan je opdracht regel: >/dev/null 2>&1

3. Klik op  'Add new cronjob'.