Hoe stel ik .htaccess een redirect in van http naar https?

Geüpdatet 3 months ago door Ruben Hiemstra

Om een redirect van http naar https in te stellen in de .htaccess, moet je eerst inloggen op het cPanel, dat kan je op 2 manieren doen:

Via het Dashboard

Mocht je nog niet ingelogd zijn op ons dashboard, ga dan naar https://dashboard.xxlwebhosting.com . Log in met de gegevens die je van ons hebt ontvangen. Klik in het linkermenu op "Webhosting" en klik vervolgens op " inloggen "om direct in te loggen op het cPanel.

cPanel

Om direct in te loggen op het cPanel kan je naar jedomeinnaam.nl/cpanel of cpanel.jedomeinnaam.nl gaan en inloggen met de loggingegevens van je hostingpakket. Mocht je deze de gebruikersnaam / wachtwoord niet meer weten, kan je deze terugvinden en eventueel wijzigen in het dashboard. Navigeer daarvoor naar Webhosting > beheren > logingegevens voor hostingpakket.

Wanneer je ingelogd bent op het cPanel navigeer je naar het blokje " Bestanden " , vervolgens klik je op Bestandsbeheer.

Klik dan in het linkermenu op Public_html , je krijgt dan de bestanden te zien die in dit mapje staan.

Staat hier de .htaccess niet bij? Dan is hij nog verborgen. Om het zichtbaar te maken klik je rechtsboven op instellingen en

klik je het vinkje aan van '' Verborgen bestanden tonen (dotfiles).

Nu de .htaccess zichtbaar is kan je deze bewerken, klik er 1x op en klik vervolgens op bewerken

Het instellen van een redirect van http naar https kan door het toevoegen van de volgende regels bovenaan in het .htaccess bestand:

RewriteEngine On
          RewriteCond %{HTTPS} !=on
          RewriteCond %{SERVER_PORT} ^80$
          RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R,L]

Het is erg belangrijk om deze bovenin de .htaccess op te nemen. Ook is het aan te raden om te controleren of elders in het .htaccess bestand niet al een regel met RewriteEngine On of Off staat. Wanneer deze aanwezig is, verwijder deze dan.