Hoe maak ik een mysql database aan?

Geüpdatet 3 months ago door Ruben Hiemstra

De meeste websites hebben tegenwoordig een database nodig, vooral CMS(content management systemen) is het een vereiste voor. Standaard is er nog geen database aanwezig in je hostingpakket, via deze instructies lees je hoe je er een kan aanmaken.

Het aanmaken van een database(type Mysql) kun je doen in cPanel. Voor dashboard klanten zal ik uitleggen hoe je eenvoudig vanuit het dashboard direct op de juiste cPanel pagina komt. Verderop zal ik het ook uitleggen voor klanten die nog geen dashboard toegang hebben.

Dashboard

Mocht je nog niet ingelogd zijn op ons dashboard, ga dan naar https://dashboard.xxlwebhostin... . Log in met de gegevens die je van ons hebt ontvangen.

Klik in het linkermenu op "Webhosting" en klik vervolgens op inloggen om direct in te loggen op het cPanel. Navigeer vervolgens naar " MySQL-databases ", hier kan je bij het volgen van de onderstaande stappen een database aanmaken.

Cpanel

Als je weet hoe je rechtstreeks in cPanel kan inloggen of gewend bent om direct in cPanel in te loggen, klik vervolgens op MySQL-databases. ( Om direct in te loggen op het cPanel kan je naar jedomeinnaam.nl/cpanel of cpanel.jedomeinnaam.nl gaan )

Aanmaken van een database

Na het volgen van bovenstaande stappen ben je op het scherm waar je een database kan aanmaken.

1. Je kan bij new(nieuw) database een naam invoeren voor de database. Deze naam heb je later nodig om verbinding te maken.  Klik na het invoeren van een naam op de knop Create Database(Database Maken).
  2. Vervolgens maak je een user(gebruiker) aan met een wachtwoord. Noteer het wachtwoord want dit heb je later nodig.
  3. Laatste stap is om de gebruiker te koppelen aan de database.

Verbinding maken met de database

In bovenstaande stappen heb je succesvol een database aangemaakt en ook login gegevens aangemaakt voor de database. Nu wil je graag verbinding maken door de gegevens in je script/code in te voeren of bij de installatie pagina van je CMS.

In het scherm MYSQL databases van cPanel heb je een overzicht van alle databases die in je pakket aanwezig zijn. Als je de zelfgekozen naam hebt opgeschreven bij de voorgaande stappen, denk er dan om dat de database naam altijd begint met je cPanel username en een _ ( _cpaneluser). Dit zie je ook terug in het overzicht van de aanwezige databases in cPanel.
De username die aan de database gekoppeld is kun je in het overzicht vinden van cPanel.

Host: localhost
username: je eigen gekozen username of zie cPanel.
password: deze heb je genoteerd bij de vorige stappen
db(database):naam van de database, zie cPanel

Ben je het wachtwoord kwijt van de database user dan kun je deze via cPanel wijzigen. Mocht je hem al in gebruiken in een script zoals Wordpress dan kun je in het config bestand de gegevens terugvinden(wp-config.php in de public_html bij wordpress).

Mocht je nog vragen hebben kan je altijd bij onze support terecht, door in het dashboard op het praat ballonnetje te klikken kan je een chat met ons starten.