Hoe stel ik OX premium in op thunderbird + overige?

Geüpdatet 7 months ago door Ruben Hiemstra

Om je agenda, contacten en taken te synchroniseren met de server kun je ook Mozilla Thunderbird gebruiken. Voor e-mail kun je gebruik maken van imap, hierover vind je meer in een van onze andere support artikelen.

De basis van OX premium zijn Imap, Caldav en Carddav. Om Caldav en Carddav te kunnen gebruiken in Thunderbird heb je de Lightning add on nodig, daarom eerst de stappen om deze add on te installeren.

Lightning add-on installeren
1.) Klik op het Tools menu.

2.) Klik op Add-ons.

3.) In het zoekveld typ je in “Lightning”.

4.) Klik op Install.

5.) Na installatie herstart je Thunderbird wanneer daar om wordt gevraagd.

Nu dat klaar is kunnen we aan de slag om via Caldav de Agenda in te stellen.

1.) Zoek in thunderbird naar de optie om een nieuwe calendar/agenda aan te maken.
2.) Kies voor netwerk/network
3.) Kies voor Caldav
4.) Bij de url vul je in https://caldav.xxlwebhosting.com/caldav/123 vervang 123 door het id van je agenda, dit id kun je vinden in de webmail van ox. Klik de betreffende agenda aan en kijk welk id er in de adresbalk van je browser staat.
5.) Vul de overige gegevens in die gevraagd worden.
6.) Klik met de rechtermuisknop op de aangemaakte agenda en kies voor de sync optie in het menu. Er wordt gevraagd naar je gebruikersnaam en wachtwoord, dit zijn je e-mailadres en het wachtwoord waarmee je ook inlogt op webmail.

De volgende stap is de contacten synchroniseren met de server. Hiervoor is de SOGo Connector nodig. Downloaden hier: http://www.sogo.nu/english/downloads/frontends.html

1.) Klik op het Tools menu.
2.) Klik op Add-ons.
3.) Selecteer het tandwiel icoon en klik op install add on from file.
4.) Zoek de file die je zojuist hebt gedownload en installeer deze.
5.) Na installatie wordt je gevraagd om thunderbird te herstarten, doe dit.

Addon is geïnstalleerd, nu de contacten nog instellen.

1.) In het tools menu ga je naar adresboek/adressbook.
2.) In het nieuwe venster/tabje van het adresboek ga je naar file/bestand en kies je voor new/nieuw. Selecteer remote adressbook.
3.) Als url voer je in https://carddav.xxlwebhosting.com/carddav/123 waar 123 het id van je adresboek is. Ga in de webmail van OX naar adresboek, klik het adresboek met je contacten aan. In de adresbalk van je browser vind je het id.
4.) Na het aanmaken klik je met de rechtermuisknop op de zojuist aangemaakte contacten groep/map en kiest de sync optie. Er wordt gevraagd naar je gebruikersnaam en wachtwoord, dit zijn je e-mailadres en het wachtwoord waarmee je ook inlogt op webmail.

Voor overige programma’s geld dat ze carddav en caldav moeten ondersteunen of hier een plugin voor beschikbaar hebben. De instel gegevens voor thunderbird zijn in de meeste gevallen ook bruikbaar voor andere programma’s. Sommige programma’s kunnen ook werken als ze exchange met active sync gebruiken, Outlook van Microsoft werkt helaas niet. Zie hiervoor onze andere support artikelen.

Uiteraard zit onze support afdeling voor je klaar als je er niet uitkomt.